Klíma olcsón Klíma olcsón kapcsolat Klíma katalógusok Klímaszerelés Vásárlási információk Klíma választási tanácsok Klíma akció klimaolcson.hu

Tanácsok a klímaválasztáshoz

Milyen szempontok szerint válasszunk légkondícionáló berendezést?

 1. Legfontosabb szempont mindig a szükséges hűtőteljesítmény meghatározása.
  Egy átlagos helyiség lehűtéséhez légköbméterenként 30-35 Watt hűtőteljesítmény szükséges. Az átlagos belmagassággal számolva (2,7m) négyzetméterenként legalább 80Watt hűtőteljesítmény szükséges. Egy 2,5 kW hűtőteljesítménnyel rendelkező készülék fentiek alapján legfeljebb 30nm-ig, 3,5kW-os készüléket 43nm-ig ajánlunk. Természetesen amennyiben extra hőterhelés van a hűtendő helyiségben (nagyteljesítményű fényforrások, számítógépek, sok ember stb...) azok hőtermelését is figyelembe kell venni. Amennyiben nem biztos, hogy Önnek megfelelő-e az adott készülék, vegye igénybe szakembereink segítségét a 70/606-0055 telefonszámon.

 2. A második legfontosabb szempont a gazdaságos üzemeltetés.
  A klímakészülék minősége nagyban befolyásolja a gazdaságos üzemeltetést. A gazdaságos üzemeltetés legegyszerűbben az EER (hűtésben) és COP (fűtésben) számok mutatják. Az EER és a COP azt mutatja meg, hogy egy egység elektromos áram segítségével, hány egység hűtési vagy fűtési teljesítményt kapunk. Minél nagyobb ez a szám, annál olcsóbb az üzemeltelés költsége. Például egy 2,5kw-os klíma 3,3-as COP-val üzemel, akkor 2500/3.3= 758 Watt elektromos energiát fog fogyasztani. Az készülékek EER és COP értéket a katalógusokban találja meg.

 3. Akarunk-e átmeneti időszakban, fűteni a klíma alkalmazásával?
  Az on/off rendszerű (nem inverteres) klímakészülékek nagyrésze már el van látva hőszivattyúval, amelynek segítségével -5C külső hőmérsékletig használható a készülék fűtésre. Az inverteres készülékek mindegyike rendelkezik fűtés fukcióval, ezek már -10C, -15C vagy akár -20C fokig is képesek fűtésre (típusfüggő).
  Ezen fűtési funkció átmeneti időszakban (tavasszal és ősszel) nagyon hasznos tud lenni, hiszen amikor hirtelen időjárás változás történik, lehűl a levegő és vele együtt a ház is, de központi fűtést még nem akarja bekapcsolni, de igényelné a megfelelő 20-24 fokot, akkor bekapcsolhatja a klímaberendezés fűtési üzemmódját, és így üzemeltetheti akár gazdaságosabban, mint a gázkazánt.

 4. On/off rendszerű vagy inverteres klímakészülék?
  Egy hagyományos elven működő klíma esetében, ha a szoba hőmérséklete meghaladja az általunk beállított 23C hőmérsékletet, a kompresszor bekapcsol, és a beltéri egység hűteni kezd és 7-13C-os levegőt fúj.. Amennyiben a szoba hőmérséklete ismét a beállított hőmérséklet alá esik, a kompresszor kikapcsol és a beltéri egység csak a (24C-os) belső levegőt keringeti. Ez a módszer folyamatos ki-be kapcsolgatással tartja fenn a beállított hőmérsékletet, innen kapta az on/off elnevezést. Legnagyobb hátránya a folyamatos hőérzet ingadozás, hiszen csak szakaszos fúj hideg levegőt, de akkor nagyon hideget.
  Az inverteres klíma ezzel szemben nem csak 100%-on vagy 0%-on tudja járatni a kompresszort, hanem a hűtőteljesítmény igénynek megfelelően 20% és 120% között változtatja a teljesítményét. Ezáltal a beltéri egység által kifújt levegő hőmérséklete folyamatosan a hűtési igényhez igazodik, nincs hőingadozás.
  Az inverteres klíma előnyei:
  • Precízebb hőmérséklet-beállítást tesz lehetővé, hiszen nincs "ki-be" kapcsolgatás, így nincs hőmérsékletingadozás sem.
  • Csendesebb működés, hiszen a kültéri egység csak "félgőzzel" jár
  • Alacsony indítási áram
  • Alacsonyabb energia fogyasztás

 5. Szűrőrendszerek
  Ma már a legtöbb készülék rendelkezik porszűrővel. Ezen felül kiemelkedik az átlagos szűrőrendszerek körül a Fisher UV sterilizáló szűrője és a Samsung MPI szűrőrendszere.
  A Samsung innovatív technológiája révén az MPI a levegő páratartalmát aktív hidrogén és negatív töltésű oxigén ionokra bontja, melyeket a kifújt légárammal együtt juttat a levegőbe. Az aktív hidrogén ionok a vírusok, baktériumok felszínéhez kapcsolódva szétroncsolják azok antigénjeit és nukleinsavait így elpusztítják azokat. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Mikrobiológiai Diagnosztikai Intézete által elvégzett kísérletek szerint az MPI berendezés használatával 10 perc működtetés után az Influenza A vírusa a kísérleti kamrában nem volt kimutatható. MPI szűrőrendszerrel felszerelt készülékeket itt találja.

Klíma olcsón. Ingyenes házhozszállítás. 0670/606-0055

Klíma olcsón e-mail Klína olcsón céginformáció